Program grantowy skierowany jest do start-upów i młodych naukowców
Bank ING poinformował o uruchomieniu kolejnej edycji programu grantowego, w ramach którego przekazuje 1 mln zł na określone cele. W najnowszej, szóstej edycji przyzna pieniądze start-upom i młodym naukowcom za najlepsze rozwiązania wspierające zrównoważoną produkcję żywności. Za najlepszy pomysł bank przyzna 400 tys. zł, za drugi 300 tys. zł, zaś za trzeci 150 tys. zł. ING przewidział też wyróżnienia o łącznej wartości 150 tys. zł.
Zgłoszenia można przesyłać do 10 października 2024 r. Najlepsze rozwiązania wyłoni kapituła złożona z przedstawicieli ING, biznesu, nauki oraz organizacji pozarządowych. Ogłoszenie finalistów nastąpi 4 listopada br., a zwycięzcy zostaną wyłonieni podczas gali finałowej 9 grudnia br.
Szósta edycja programu grantowego ING dotyczy bioróżnorodności produkcji żywności, a więc zagadnienia związanego z 15. celem zrównoważonego rozwoju ONZ.
W ramach poprzednich edycji programu grantowego ING przekazał 5 mln zł na wsparcie projektów z obszaru czystej i dostępnej energii, zrównoważonej produkcji i konsumpcji, czystej wody, zdrowego życia w każdym wieku oraz rozwiązań poprawiających energooszczędność budynków.
Fot. Maciej Bednarek