Partnerzy strategiczni
Partnerzy wspierający
Partnerzy wspierający
Partnerzy wspierający
Partnerzy merytoryczni
Dynamiczny wzrost popularności szybkich przelewów. W II kw. było ich prawie 9 mln. Najnowsze dane NBP

Ze statystyk banku centralnego wynika, że natychmiastowe i ekspresowe przelewy zrealizowane w II kw. miały też rekordową wartość prawie 14 mld zł

Narodowy Bank Polski opublikował w piątek informację dotyczącą statystyk systemów rozliczeniowych w Polsce, w tym Blue Cash i Express Elixir, w II kw. 2019 r. Wynika z niej, że oba systemy szybkich przelewów mogą pochwalić się rekordowymi danymi, zarówno jeśli chodzi o liczbę rozliczonych transakcji jak i ich wartość.

Przeczytajcie także: Czy wiecie już czym jest mikrorachunek podatkowy?

I tak w okresie od kwietnia do czerwca 2019 r. klienci wykonali łącznie 8,92 mln szybkich przelewów, w tym 2,8 mln w systemie Blue Cash i 6,1 mln w systemie Express Elixir. Ich wartość wyniosła ponad 13,7 mld zł (10,5 mld zł w EE oraz 3,2 mld zł w BC). Oba systemy w analizowanym okresie cieszyły się rekordowym zainteresowaniem klientów i odnotowały znaczne wzrosty transakcyjności w porównaniu z poprzednimi kwartałami.

Przeczytajcie także: Średnie ceny usług bankowych znowu wzrosły

Ze statystyk NBP wynika bowiem, że w II kw. ubiegłego roku zostało zrealizowanych 4,6 mln przelewów ekspresowych, a ich wartość sięgnęła 9,25 mld zł. Co ciekawe zmniejsza się średnia kwota transakcji. Widoczne jest to szczególnie w przypadku przelewów Express Elixir. W II kw. bieżącego roku średnia wynosiła 1716 zł, podczas gdy przed rokiem – 3650 zł. Zmniejszenie się tego wskaźnika świadczy o tym, że klienci wykorzystują przelewy ekspresowe do coraz drobniejszych płatności. Wpływ na to może mieć m.in. wzrost popularności Blika, który do przelewów P2P (na numer telefonu odbiorcy) wykorzystuje właśnie system Express Elixir.

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies