Partnerzy strategiczni
Partnerzy wspierający
Partnerzy wspierający
Partnerzy wspierający
Partnerzy merytoryczni
Kasy online odroczone. Resort przekłada termin wdrożenia nowego rozwiązania w dwóch branżach

Chodzi o gastronomię i hotele, które z kas online miały zacząć korzystać już w lipcu

Ministerstwo Finansów poinformowało o przełożeniu z 1 lipca bieżącego roku na 1 stycznia przyszłego roku obowiązku instalacji kas fiskalnych online przez placówki gastronomiczne i restauracje. Z komunikatu resortu wynika, że decyzja jest wyjściem naprzeciw postulatom przedsiębiorców z obu branż. Przypomnę, że restauratorzy i hotelarze należą do tych, którzy dziś najbardziej odczuwają skutki blokady gospodarczej spowodowanej pandemią koronawirusa.

Przeczytajcie także: E-paragony już dozwolone

Kasy fiskalne online to urządzenia, które na bieżąco przesyłają dane na temat sprzedaży do Centralnego Repozytorium Kas prowadzonego przez administrację skarbową. Obowiązek wymiany starych kas na nowe wprowadzany jest stopniowo. Od 1 stycznia 2020 roku muszą je stosować np. mechanicy samochodowi czy stacje benzynowe. W drugiej kolejności instalować je miały firmy właśnie z branży hotelarskiej i gastronomicznej.

Przeczytajcie także: Banki mają problem z akwizycją nowych klientów

Tymczasem od 1 kwietnia przedsiębiorcy zobowiązani do rejestracji swoich przychodów za pomocą kas fiskalnych mogą już wystawiać elektroniczne paragony, wysyłane np. za pomocą wiadomości e-mail czy aplikacji mobilnej. Odpowiednie przepisy w tej sprawie znalazły się w tzw. specustawie, przygotowanej w związku z pandemią koronawirusa. Niestety, wciąż na żądanie kupującego sprzedawca jest zobowiązany do przekazania paragonu papierowego, a nawet jeśli klient go nie chce, musi on zostać wydrukowany i wrzucony do kosza. Więcej na ten temat w tekście z początku kwietnia pt. E-paragony zrównane prawnie z papierowymi. Można je wystawiać od wczoraj.

KATEGORIA
PRAWO
UDOSTĘPNIJ TEN ARTYKUŁ

Zapisz się do newslettera

Aby zapisać się do newslettera, należy podać adres e-mail i potwierdzić subskrypcję klikając w link aktywacyjny.

Nasza strona używa plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie polityka cookies